Gør-det-selv: Sådan vedligeholder du nemt din opvaskemaskine

0
4951
Vedligeholdelse opvaskemaskine

Opvaskemaskinen sørger for at holde vores service skinnende rent. Alligevel tænker de fleste af os aldrig på at holde vores opvaskemaskine ren. Madrester og snavs samler sig med tiden, og hvis dine glas og tallerkener kommer ud med snavs og hvide pletter efter endt opvask, så er det bare med at komme i gang med rengøringen.

Rengør afløbet på din opvaskemaskine

Når opvaskemaskinen ikke gør sit arbejde ordentligt, kan det skyldes, at madrester har sat sig fast i filteret eller selve afløbet. Et snavset afløb kan resultere i, beskidt vand recirkuleres rundt i opvaskeren, så der spules beskidt vand på opvasken.

Du kender måske tippet om at vaske med citronsyre eller eddike, men det bringer dig ikke særlig langt, når et kyllingeben har sat sig fast i filteret. Følg i stedet denne guide til at rense din opvaskemaskine for snavs:

  1. Få adgang til opvaskeren

Start med at fjerne øvre og nedre kurv for at få lettere adgang til bunden af din opvasker. Ofte skal kurvene ”klikkes” af i enderne, før du kan fjerne dem

  1. Fjern spulearmen

Skru den nedre spulearm af og tjek den for tilstoppelse. Rengør hullerne i spulearmen med en tynd genstand. Du kan hurtigt selv udskifte spulearmene, hvis du ikke kan få alt snavset væk, eller hvis de lækker på grund af slitage

  1. Skyl afløbsslangen

For at få adgang til afløbet skal du på nogle modeller også fjerne den indvendige afløbsslange, der fører op til spulearmen. Nu du alligevel har afmonteret den, bør du skylle den igennem, da der også kan fastsætte sig snavs her

  1. Rens afløbet

Fjern skærmen, der dækker afløbet og grav efter smuds. I vandet omkring afløbet kan der være alt fra glasrester til madrester såsom kyllingeben, der ikke opløses i vandet

  1. Tjek reservedele for slitage

Hvis du har oplevet, et glas er sprunget under opvasken, er det især vigtigt at tjekke for glasrester i afløbet. Glasresterne kan også have gjort stor skade på både slanger, bundsi og gennemløbspumpen, så de bliver nødt til at udskiftes med nye reservedele til opvaskemaskinen.

  1. Rens sien

Træk bundsien eller filteret ud og skyl det igennem med brandvarmt vand

Nu har du rengjort din opvaskemaskine, så den gerne skulle vaske rent igen

Hvis din opvasker stadig ikke vasker rent, kan det tyde på, du skal udskifte din tilløbsslange eller afløbspumpe. Denne proces er mere krævende, da du skal have hele opvaskeren ud for at få adgang til slanger og pumper inde under sidepanelerne.

Tilløbsslange med Aquastop til Bosch/Siemens

Find de rigtige opvaskemaskine reservedele

Når du køber reservedele, skal du have styr på producent, modelnummer og årgang. Informationen kan både findes i brugsvejledningen eller på klistermærket på opvaskeren.

Du kan finde de fleste reservedele til opvaskemaskinen på nettet ved blot at søge efter det, du mangler. Flere leverandører af hvidevare reservedele gør det nemt at søge efter reservedelen på varenummer eller efter maskinens mærke og den specifikke reservedel.

Du kan vælge at købe dine reservedele i god tid, eller når uheldet er ude. Det kan dog aldrig skade at have de vigtigste reservedele liggende i nødstilfælde, så du undgår at vaske op i hånden, mens du venter på dine reservedele.