Røgalarm test

by Mark
0 comment

Heldigvis sker det yderst sjældent, at du vil opleve en ildebrand. Men ildebrande har det ofte med at opstå ud af det blå, og så går det altså bare hurtigt, når røg og flammer spreder sig til hele bygningen.

 

For at forsikre dig bedst muligt mod en ildebrand, kræver det en røgalarm af god kvalitet. Desværre dumper mange røgalarmer stadig adskillige tests, og derfor er det vigtigt, at du har øjne og ører åbne i din jagt på en god alarm.

 

En røgalarm vil nemlig ikke blot kunne beskytte dig og dine nærmeste mod pludselig brand, når du er derhjemme. Den vil i den grad også kunne alarmere dine naboer, så de kan reagere hurtigt i tilfælde af en akut situation, hvor du måske enten selv er besvimet pga. røgen eller ikke er hjemme pga. ferie eller andet. På den måde vil en alarm give dig en god tryghed i hverdagen.

 

Udvalget af røgalarmer er i dag stort, og overordnet set skelnes der mellem to forskellige typer røgalarmer:

  • Optisk – denne type alarm er gearet til at måle den synlige del af røgpartikler i rummet. Den er god til at opdage ulmende brande.
  • Ioniserende – disse alarmer har et noget mere avanceret målesystem, der måler den elektriske modstand og altså derfor kan opdage usynlige røgpartikler i luften.

 

Den ene udgave er ikke nødvendigvis bedre end den anden, da begge typer er fint repræsenterede som testvindere i forskellige sikkerhedstests. En optisk alarm er dog billigere end den anden og kræver til gengæld også, at du jævnligt vedligeholder den ved at støve den af, så den kan fungere optimalt.

 

Med en simpel røgalarm test som den, der foretages i det følgende afsnit, vil du hurtigt få et overblik over de bedste modeller på markedet:

 

Elworks KD-133A

Denne model er tilbage i 2015 kåret til testvinder af Tænk og er et rigtig godt bud på en funktionel røgalarm, der fås til en god pris.

 

Udgaven her er optisk, hvilket vil sige, at den måler de synlige røgpartikler vha. et specielt infrarødt lys. Dette gør, at den hurtigt registrerer småbrande, der skyldes fx cigaretter eller stearinlys. Den sorte røg vil stige til tops i lokalet, og du vil hurtigt blive advaret af din trofaste røgalarm.

 

Når du køber denne alarm medfølger der et 9V batteri, der skal skiftes ud en gang om året. Når batteriet er ved at løbe tør, får du en påmindelse i form af en bippende lyd, der vender tilbage hvert 45. sekund. På den måde slipper du for løbende at tjekke dit batteri, og den irriterende lyd sikrer, at du lynhurtigt vil få sat et nyt batteri i, så din alarm altid virker optimalt.

 

JO-EL Classic Solo

Denne røgalarm er godkendt af Energistyrelsen og tidligere testvinder hos Tænk (tilbage i 2011), og den lever op til alt det, en god røgalarm skal kunne.

 

Denne model er ioniserende, hvilket vil sige, at den er yderst god til at opdage ildebrande ikke blot på baggrund af røg alene men også i forbindelse med lugte, altså mere usynlig røgdannelse – fx i køkkenet, når noget brænder på under madlavningen. Måske tænker du, at du vil blive irriteret over sådan en overfølsomhed, men du vil sætte pris på det oftere end du tror – fx hvis du har sat en steg i ovnen, men glemmer at kigge ind til den i en længere periode.

 

Med i købet får du et 9V batteri, så din alarm er klar til brug allerede fra dag 1.

 

JO-EL Almost Invisible

Denne optiske røgalarm har fået en sikkerhedsgodkendelse fra Energistyrelsen (2014), og er derfor også et godt bud på en gennemtestet alarm.

 

Den adskiller sig først og fremmest på sin størrelse og sit design – med sine blot 47 g. og en størrelse der mest af alt svarer til en tændstikæske, finder du nærmest ikke en røgalarm, der er mindre. Med det meget diskrete udseende kan du stadig være godt forsikret, dog uden at have en stor, iøjefaldende alarm i dit hjem.

 

Siemens SD230N Delta Flex

Denne optiske røgalarm er ligeledes godkendt af Energistyrelsen tilbage i 2014, og er noget mere fleksibel i sit brug.

 

Først og fremmest er den fast tilsluttet til en strømforsyning, og du behøver derfor aldrig at bekymre dig, om hvorvidt batteriet fuldt eller ej. Der medfølger dog et batteri på 9V, der fungerer som en fast backup til dit system – på den måde er sikkerheden virkelig altid i top.

 

Det unikke ved denne udgave, er, at den kan serieforbindes til hele 38 forskellige enheder, så alle røgalarmerne kan reagere i tilfælde af ildebrand i et bestemt rum eller lejlighed. Derfor egner den sig perfekt til større arbejdspladser, institutioner og ikke mindst lejlighedskomplekser eller bygninger med flere boliger, hvor det kan redde potentielle liv ved at advare alle personer, der befinder sig i risikozonen. På den måde har alle en chance for at undslippe flammerne, når der fx er tale om etageejendomme.

 

Vælg den rigtige røgalarm

Forhåbentligt har du nu fået et bedre overblik over de forskellige røgalarmer, der lige nu er tilgængelige på markedet.

 

Det altafgørende er, at du fra starten af er ærlig over for dig selv, når det kommer til hvilke behov din kommende røgalarm skal opfylde. En røgalarm er måske ikke det sjoveste produkt, du kan bruge dine penge på, men sandheden er, at det kan være et livsvigtigt et af slagsen, hvis du pludselig en dag kommer i knibe.

 

Med en god røgalarm, der kan alarmere dig og dine nærmeste i tiden øges sandsynligheden for, at du kan nå ud i tide. Samtidig kan du måske selv nå at slukke eller dulme en opstået brand, inden den bryder ud og ødelægger dit hjem og dine værdigenstande.

 

Selvom du har et godt forsikringsselskab, er det næsten helt sikkert, at de ikke dækker din skade, hvis du ikke selv har sørget for at have en røgalarm i dit hjem. Derfor er det så umådeligt vigtigt, at du selv tager teten og investerer i din egen sikkerhed.

You may also like